Eyes Wide Shut

         Eyes Wide Shut este o drama regizata in anul 1999 de Stanley Kubrick si a fost ultimul sau film inainte de moartea sa. Din acest film fac parte Tom Cruise ca Dr. William “Bill” Harford, Nicole Kidman ca Alice Harford, Sydney Pollack ca Victor Ziegler si Marie Richardson ca Marion Nathanson. Este bazat pe romanul Traumnovelle scris de Arthur Schnitzel transpus in New York City al anilor ’90. Filmul urmareste aventurile incarcate sexual ale Dr. Bill Harford, care este socat cand sotia sa, Alice, ii marturiseste ca contempla o aventura cu un an mai devreme.
   Acting-ul este de mare calitate, protagonistul exprimandu-si sentimentele de teama, anxietate si gelozie la cel mai inalt nivel. La fel si restul personajelor cu care intra in contact, dialogul a fost factorul principal in stabilirea relatiilor dintre personaje.

Cinematografia si grafica are o tenta de culori ca toata povestea filmului de altfel, visatoare si incetosata, iar efectele sunt subtile.
     Este foarte interesant filmul datorita faptului ca la sfarsit lasa concluzia la indemana publicului si raspunsurile la intrebarile lasate de acesta. Kubrick arata inca o data prin acest lucru ca isi respecta si isi iubeste publicul si fanii. Mie personal mi-a transmis o senzatie de vis, de o obsesie a unei persoane fata de un gand nefondat si consecintele la care duc factorii de mai sus la paranoie, distrugerea unei relatii etc. Recomand sa vedeti de mai multe ori filmul pentru a-l intelege bine si pentru a identifica simbolismul ascuns in spatele operei a carei premiera a fost la 4 zile de la moartea lui Stanley Kubrick.

Leave a comment